01 28 07 601, 01 28 07 603 konferenca@bic-lj.si

Arhiv

Povzetek 4. mednarodne strokovne konfenerce

Povzetek 4. mednarodne strokovne konference

V prostorih BIC Ljubljana je 19. in 20. oktobra 2017, v okviru praznovanja 70–letnice delovanja zavoda, potekala 4. mednarodna strokovna konferenca »Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju«. Po začetnem sprejemu in registraciji udeležencev ter otvoritvi konference s strani direktorice BIC Ljubljana, mag. Jasne Kržin Stepišnik, se je program konference nadaljeval s prvim delom plenarnih predstavitev. Plenarna predavanja je otvoril gospod Emil Tedeschi (Hrvaška), predsednik in glavni izvršni direktor podjetja Atlantic Grupa, ki je vodilni proizvajalec in distributer hrane in pijače v JV Evropi. Predstavil je prispevek z naslovom »Atlantic Grupa – Resnično regionalno podjetje«. Sledilo je plenarno predavanje dr. Jožeta Podgorška (Slovenija), ki je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, z naslovom »Dajmo priložnost slovenski hrani«.

Po odmoru, med katerim so imeli udeleženci konference ob kavi in prigrizkih priložnost razpravljati z avtorji prispevkov in izobešenih plakatov ter drugimi udeleženci konference, so se začele predstavitve referatov po posameznih sekcijah: živilstvo in prehrana, gostinstvo in turizem ter izobraževanje in usposabljanje. Sledilo je kosilo, ki sta ga v sodelovanju s podjetjem Hofer v okviru projekta z dobrodelno noto FerFud DUEL pripravila naša študenta Andraž Obrstar in Urška Jakljevič. Iz kakovostnih Hoferjevih sestavin po fer ceni sta pripravila okusne fine grižljaje, ki so ju ponesli k izjemni nagradi – strokovni ekskurziji v španski San Sebastian, v svetovno znano restavracijo ARZAK s tremi Michelinovimi zvezdicami in več kot 100-letno tradicijo vrhunske kulinarike.

Po kosilu je ponovno sledila predstavitev referatov po posameznih sekcijah.

Po osrednjem konferenčnem delu se je četrtkov program nadaljeval s svečano večerjo v Centru kulinarike in turizma KULT316 na Prušnikovi 74, Ljubljana – Šentvid, ki so jo pripravili študenti Gostinstva in turizma pod mentorstvom Boštjana Humskega in Marjete Cevc. V okviru konference je tako BIC Ljubljana predstavil kar nekaj projektov, ki jih na zavodu s študenti izvajamo in so tudi opisani v strokovnih prispevkih letošnje konference. Tako smo konferenco tudi letos zastavili tako, da avtorji prispevkov te predstavijo v okviru sekcij ter tudi preko praktičnih prikazov v preostalih delih konference.

Konferenca se je nadaljevala v petek zjutraj z drugim delom plenarnih predstavitev. V plenarnem delu drugega konferenčnega dne smo tako lahko prisluhnili nadvse zanimivemu plenarnemu predavanju mag. Riite Elisabeth Narko iz izobraževalne inštitucije Keuda Group na Finskem z naslovom »Nacionalna reforma finskega poklicnega in strokovnega izobraževalnega sistema – ugodnosti in izzivi za finske ponudnike poklicnega strokovnega izobraževalnega sistema«. Plenarna predavanja je zaključila dr. Maja Uran Maravić iz Univerze na Primorskem, Fakultete za turistične študije Portorož – Turistica (Slovenija), ki je predavala o Znaku kakovosti Ljubljana.

Po odmoru za kavo so sledile predstavitve referatov po posameznih sekcijah. Konferenca se je zaključila s sklepnim delom ob 13.30 uri.

V osrednjem delu konference obeh konferenčnih dni je bilo prijavljenih kar 87 prispevkov (20 prispevkov iz sekcije živilstvo in prehrana, 22 prispevkov iz sekcije gostinstvo in turizem in kar 45 prispevkov iz letos nove sekcije izobraževanje in usposabljanje) iz 6-ih držav (Hrvaške, Finske, Slovenije, Srbije, Ukrajine in Združenih držav Amerike). Skupno je na konferenci s prispevki sodelovalo več kot 130 avtorjev in soavtorjev. S svojimi prispevki so se poleg uglednih strokovnjakov predstavili tudi študentje različnih višjih in visokih šol ter fakultet iz Slovenije in tujine.

Udeleženci konference so imeli v dveh konferenčnih dneh priložnost predstaviti in spoznati aktualne trende in izzive s področja živilstva in prehrane, gostinstva in turizma ter izobraževanja in usposabljanja. Medtem ko so bili prispevki s področja izobraževanja in usposabljanja številčni in izredno raznoliki in so variirali od tematik vezanih na različne mednarodne projekte in sodelovanja v okviru Erasmus+ do projektov vezanih na pomoč nadarjenim dijakom in dijakom s posebnimi potrebami ter primerov dobre prakse in kodeksov sožitja, so se prispevki s področja gostinstva in turizma osredotočili predvsem na spremembe prilagajanja turistične ponudbe turističnemu povpraševanju na področju verskega turizma in turizma na kmetijah. Veliko poudarka so namenili tudi hitro rastočemu področju informacijske tehnologije (digitalizacija) in njeni uporabi v turizmu ter spremembam v izobraževanju, se pravi večji kvaliteti izobraževanja, ki vodi v večjo konkurenčnost kadrov na tem področju. Prispevki s področja živilstva in prehrane pa so se dotaknili tematike označevanja hranilne vrednosti živil, faktorjev vrednotenja hrane, parametrov kakovosti ter tematike potrošnikovega zaznavanja in poznavanja živil z geografskim poreklom kakor tudi pasti uživanja energijskih pijač.

Vse konferenčne prispevke si lahko preberete v Zborniku prispevkov, ki je dostopen na sledeči povezavi: https://www.bickonferenca.si/sl/4-mednarodna-strokovna-konferenca-2017/.

Partnerji letošnje konference so:

Atlantic Grupa d.d., HOFER trgovina d.o.o., Winterhalter Gastronom d.o.o., MEDEX, živilska industrija, d.o.o., Lidl Slovenija d.o.o., revija Pet zvezdic, Urad RS za komuniciranje in Slovenska turistična organizacijo. Za sodelovanje sem jim res lepo zahvaljujemo.

Lepo vabljeni, da se nam pridružite na naslednji jubilejni peti strokovni mednarodni konferenci, predvideni za leto 2019!

Postavi si IZZIV in ustvari TREND