01 28 07 601, 01 28 07 603 konferenca@bic-lj.si

Arhiv

Povzetek 2. mednarodne strokovne konfenerce
Povzetek 2. mednarodne strokovne konference

16. in 17. 11. 2012 je v prostorih BIC Ljubljana potekala 2. mednarodna strokovna konferenca »Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu in turizmu«. Konferenco sta v petek svečano odprla direktorica BIC Ljubljana mag. Jasna Kržin Stepišnik ter direktor Centra RS za poklicno izobraževanje Elido Bandelj.

Nadaljevala se je s prvim delom plenarnih predstavitev, ki ga je s predavanjem Partnership Between Education and the Economy začela dr. Shirley Pasieka iz kanadske School of Health, Wellness and Career Studies at Grande Prairie Regional College in Alberta. Sledila je predstavitev Josea Filipea Torresa iz podjetja Bloom Consulting iz Španije, z naslovom How to Build a Brazilian City and Respective Brand From Scratch, plenarni del pa je zaključila dr. Irena Fonda iz podjetja FONDA.SI s predavanjem Zaljubljeni v morje.

Po odmoru, med katerim so udeleženci konference imeli priložnost razpravljati z avtorji izobešenih plakatov, so potekale predstavitve prispevkov po sekcijah. V osrednjem delu konference je bilo prijavljenih 97 prispevkov, skupno pa je pri konferenci s prispevki sodelovalo več kot 150 avtorjev iz dvanajstih držav. Udeleženci konference so imeli v petek priložnost tako predstaviti kot spoznati aktualne trende in izzive s področja živilstva in turizma, posebna sekcija pa je bila namenjena študentskim prispevkom. Medtem ko so bili prispevki s področja živilstva izredno raznoliki in so variirali od kemijskih analiz in tehnoloških procesov do nadzora kakovosti in stališč potrošnikov, so pri prispevki s področja turizma avtorji osrednjo pozornost posvetili predvsem inovacijam ter širšemu vidiku zaposlovanja v turizmu. Študenti so se po drugi strani po večini osredotočili predvsem na študije primerov.

Po osrednjem delu se je petkov program nadaljeval z druženjem udeležencev konference na vodenem ogledu središča Ljubljane, zaključil pa s svečano večerjo v prostorih BIC Ljubljana, v izvedbi naših študentov gostinstva in turizma ter dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Konferenca se je nadaljevala v soboto zjutraj z drugim delom plenarnih predstavitev. Kot plenarni predavatelji so se zvrstili dr. Veronika Abram iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, s predavanjem Phenolic Compounds in Food, nato mag. Sergio Foti iz Argentine, iz podjetja Hoteliers Inspiration, s prispevkom Getting Results Through Individual and Organizational Accountability, plenarni del pa je zaključila dr. Elizabeta Mičović iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje s prispevkom Prepoznavanje nevidnih tveganj z vidika zagotavljanja varne hrane in varstva potrošnikov.

Po odmoru so sledile predstavitve po sekcijah, ki so bile razdeljene na področja prehrane, turizma in gostinstva. Udeleženci konference so imeli priložnost slišati predstavitve različnih tematik, od odnosa do gensko spremenjenih organizmov do trajnostnega razvoja v kulinariki.

Druga mednarodna strokovna konferenca »Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu in turizmu« se je zaključila z okroglo mizo z naslovom Hrana in vino od proizvodnje do turizma, na kateri so o tematiki razpravljali dr. Elizabeta Mičović, podsekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije; Drago Bulc, turistični novinar; Miha Istenič, direktor podjetja Penine Istenič; Janez Čretnik, direktor podjetja Mediacor ter Marjeta Cevc, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli.

Postavi si IZZIV in ustvari TREND